Vaikka rekrytoinneissa käytetään yhä useammin uusia ja erilaisia tapoja, on CV usein edelleen tärkeässä roolissa. CV on hyvä päivittää aina ajan tasalle, vaikka ei olisikaan aktiivisesti työnhaussa – välillä uusia tilanteita tulee yllättäen ja nopealla aikataululla.

Listaamme tässä kirjoituksessa seitsemän perusvinkkiä, joilla pääset jo pitkälle, olitpa sitten ensimmäistä kertaa työnhaussa tai jo kokeneempi tekijä. Ala ja työkokemus vaikuttavat tietysti CV:n sisältöön ja muotoon, mutta nämä seitsemän perusasiaa on tärkeää pitää mielessä. CV:stä ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa stressiä tai jättää hakematta tehtävään liian itsekriittisyyden takia – me LEADillä näemme hakijan CV:n takaa! ?

1. Selkeä ja virheetön CV on kaiken A ja O

Hyvän ensivaikutelman antaminen on ensisijaisen tärkeää työnhaussa ja usein juuri CV on ensimmäinen tieto, minkä rekrytoija sinusta saa. Sekava ja kirjoitusvirheitä vilisevä CV antaa hakijasta huolimattoman kuvan. Pidäthän siis huolen, että CV:si ulkoasu on selkeä ja helposti luettava. Tsekkaa, että rivit ovat tasaisia, teksti kieliopillisesti oikein ja ettei tekstissä esiinny kirjoitusvirheitä. Muistathan myös lisätä yhteystietosi heti CV:n alkuun. Muotoilussa kannattaa huomioida myös se, että rekrytoijat saattavat tulostaa CV:si, joten tulosasetukset on hyvä katsoa kohdilleen.
Huolellisesti ja ajan kanssa tehty CV luo kuvaa hakijasta, joka on aidosti kiinnostunut tehtävästä. Kannattaa luetuttaa CV (sekä hakemus) esimerkiksi ystävällä, sillä joskus omille virheille sokaistuu.

2. Kerro lyhyesti ja ytimekkäästi aiemmista työtehtävistäsi

Kun listaat aiempaa kokemustasi, avaa hieman aiempien työtehtäviesi sisältöä. Pelkkä tehtävänimike ja yrityksen nimi eivät nimittäin välttämättä kerro paljoa. Kannattaa avata erityisesti haettavan roolin kannalta oleelliset tehtävät. CV:ssä voit myös kertoa, mitä olet saavuttanut aiemmassa työtehtävässäsi ja mitä erityistaitoja esimerkiksi opit kyseisessä työssä.

3. Kohdennettu CV

Muista kohdentaa CV:si ja hakemuksesi haettavaa työtehtävää kohden. Jos esimerkiksi haet myynnilliseen tehtävään, korosta näitä osa-alueita CV:ssäsi. CV:n alkuun on hyvä lisätä pieni yhteenveto ydinosaamisestasi sekä tulevaisuuden tavoitteistasi. Tässä on hyvä huomioida erityisesti haettavan tehtävän kannalta olennaiset asiat itsessäsi.

4. Muista kronologinen järjestys

Merkitse työhistoriasi aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Näin lukija näkee heti nykyisen tilanteesi. Viimeisimmät tehtävät ovat usein oleellisimpia haettavan tehtävän kannalta kuin esimerkiksi kymmenen vuotta vanha kesätyö. Tuo siis tuore osaamisesi esille, niin lukija vakuuttuu nopeammin taustastasi.

5. Ole tarkkana pituuden kanssa – 2 sivua on maksimi!

CV kannattaa pitää mahdollisimman ytimekkäänä, mielellään yhden sivun mittaisena, jos mahdollista. Nosta CV:ssäsi esille olennaisimmat asiat ja pidä huoli, että turhat rivivälit ovat pois. Jos sinulla on jo useiden vuosien työkokemusta, voit jättää esimerkiksi TET-harjoittelut ja muut epäoleelliset asiat suosiolla pois. Jos sinulla taas on vasta vähän työkokemusta, kannattaa kaikki työhön liittyvä kokemus merkitä. Mikäli olet työurasi alussa, voit listata esimerkiksi harjoittelut sekä vastuuroolit harrastuksissa tai kouluprojekteissa.

6. Ole rehellinen osaamisestasi ja historiastasi

Laita CV:hen vain oikeita ja paikkaansa pitäviä asioita. Ole rehellinen työ- ja kouluhistoriastasi sekä esimerkiksi kielitaidostasi. Totuus tulee ilmi ennemmin tai myöhemmin, joten on tärkeää, että olet rehellinen osaamisestasi jo alusta saakka. Tämä säästää molempien osapuolten aikaa.

7. Tallenna CV mielellään pdf-muotoon

CV kannattaa aina tallentaa pdf-muotoon. Esimerkiksi word-tiedostoissa tekstin muotoilu saattaa hieman muuttua alkuperäisestä, riippuen siitä, millä versiolla tiedoston avaa. Word-tiedostoissa muokkaushistoria on myös kaikkien nähtävillä. Netistä löytyy paljon valmiita CV-pohjia, joita voi hyödyntää, esimerkiksi https://www.etsy.com/market/cv.

Kurkkaa avoimet työtehtävämme osoitteesta www.lead.fi. Meille hakeminen on helppoa ja nopeaa! Sinun ei tarvitse rekisteröityä ja CV:n lisäksi lomakkeella on vain muutama pakollinen kenttä.
P.S. Oletko kokeillut vielä video-CV:tä? Tämä on oiva tapa erottautua joukosta, sillä perinteinen CV on vielä huomattavasti yleisempi.