Olemme LEADillä kokemuksen kautta huomanneet, kuinka iso merkitys ensivaikutelmalla on työnhaussa. Kun hakija antaa itsestään hyvän ensivaikutelman jo ensimmäisestä yhteydenotosta lähtien, erottautuu hän muiden hakijoiden joukosta positiivisesti. Pienetkin asiat ovat tärkeitä kokonaisuutta ajatellen.

Kontaktoimme kaikki hakijamme aina ensin puhelimitse ja otamme siis yhteyttä usein jo ennen hakuajan umpeutumista, vaikka jo saman arkipäivän aikana hakemuksen jättämisestä. Kannattaakin varautua siihen, että yhteydenotto saattaa tulla nopeasti! Näin pääsemme heti yhdessä miettimään sopivia vaihtoehtoja ja kuulemaan lisää hakijamme toiveista. Tässä siis seitsemän käytännön vinkkiä niihin asioihin, jotka on hyvä huomioida hakuprosessin aikana heti alusta asti. Ota vinkit talteen, niin erottaudut entistä paremmin työnhaussa!

1. Varaudu siihen, että yhteydenotto saattaa tulla nopeastikin.

Pidä puhelinta lähellä mahdollisuuksien mukaan, tai palaa asiaan, jos et soittohetkellä pääse vastaamaan puheluun. Jos olet pahassa paikassa, voit myös avoimesti kertoa tästä rekrytoijalle, ja ystävällisesti kysyä, että sopiiko jos palaat myöhemmin asiaan. On tärkeää, että pystyt puhelun aikana keskittymään itse asiaan eikä ympärilläsi ole liikaa häiriötekijöitä.

2. Vastaa aina reippaasti kokonimellä.

Ehdottomasti parhaan ensivaikutelman annat, kun vastaat puheluun reippaasti ja esittäydyt kokonimelläsi, vaikka puhelu tulisi itsellesi tuntemattomasta numerosta. Annat näin itsestäsi ammattimaisen vaikutelman ja rekrytoija myös heti tietää, että puhuu varmasti oikean henkilön kanssa. Vastaukset saapuvaan puheluun kuten ”haloo” tai ”joo” eivät välttämättä ole eduksesi ensivaikutelman kannalta.

3. Tuo mielenkiintosi aidosti esille ja ole kiinnostunut.

Ensimmäisen yhteydenoton aikana on hyvin olennaista, että tuot aidosti esille motivaatiotasi haettavaa tehtävää kohtaan. Valmistaudu siis vastaamaan kysymykseen: miksi hait juuri tätä tehtävää? Perustelut kuten ”haluaisin kokeilla tätä tehtävää” tai ”vaikutti ihan kivalta, niin päätin hakea” eivät välttämättä saa rekrytoijaa vakuuttuneeksi motivaatiostasi. Samalla on tärkeää, että haet vain sellaisia tehtäviä, joista oikeasti olet innostunut. Tässä asiassa laatu korvaa määrän.

4. Ole aktiivinen, joustava ja oma-aloitteinen.

Aktiivisuus ja joustavuus on sekä työnhakijan että rekrytoijan puolelta tärkeää. Työnhakijana sinun kannattaa esimerkiksi kiinnittää huomiota siihen, että toimitat pyydetyt lisätiedot sovitussa aikataulussa ja olet joustava haastatteluaikataulujen suhteen. Voit myös itse oma-aloitteisesti soittaa rekrytoijalle ja kysyä vaikkapa lisätietoja tehtävästä. Jos rekrytointiprosessin aikataulu on kiireellinen, on hyvä, että pääset työhaastatteluun nopeallakin varoitusajalla.

5. Ole rehellinen ja oma itsesi, mutta uskalla myös kehua itseäsi.

Kannattaa aina kertoa rehellisesti osaamisestasi ja toiveistasi uuden työn suhteen. Tätä kautta syntyy paras mahdollinen lopputulos. Mikäli hakuprosessin aikana vaikuttaa siltä, että jokin osa-alue tai esimerkiksi palkkaus tehtävässä mietityttää, kannattaa se tuoda rohkeasti esille hyvissä ajoin. Vaikka on tärkeää olla oma itsensä, niin muista myös hakemuksessa ja työhaastattelussa korostaa parhaita puoliasi ja rohkeasti kehua itseäsi. Näin rekrytoija tietää, mitä uutta juuri sinä toisit yritykselle ja miksi juuri sinä olisit tehtävään paras valinta.

6. Perusasiat kuntoon: Pukeudu siististi, katso silmiin ja kättele reippaasti.

Kun tapaat haastattelijan ensimmäistä kertaa, muista nämä kolme perusasiaa. Haastatteluun kannattaa pukeutua mieluummin liian siististi kuin liian rennosti. Perussiisti olemus antaa rekrytoijalle positiivisen mielikuvan, ja kertoo siitä, että olet tosissasi haettavan työtehtävän suhteen.

7. Älä pahoita mieltäsi, vaikka et tulisi valituksi tehtävään.

Yritys hakee aina sitä tiettyä puuttuvaa palasta kuhunkin tehtävään ja tiimiin, joten ei kannata pahoittaa mieltään, jos valinta ei juuri nyt kohdistunut sinuun. Me LEADillä katsomme jokaisen hakijan kohdalla kokonaiskuvaa. Mikäli et tulisi valituksi juuri hakemaasi tehtävään, huomioimme hakemuksesi muissa avoinna olevissa hauissa.

Kiitos, kun jaksoit lukea tänne asti. Bonusvinkkinä vielä, että ei kannata ottaa vinkkejämme myöskään liian vakavasti, sillä työnhaku harvoin kaatuu mihinkään yksittäiseen asiaan. Kokonaisuus ratkaisee aina! ? Rohkeasti siis työnhakuun, täältä löydät avoimet työtehtävämme: https://www.lead.fi/avoimet-tyopaikat/.