Henkilöstövuokraus palvelee niin työntekijää kuin työnantajaa 

Työnantajalle vuokratyö tarjoaa apua vaihteleviin henkilöstötarpeisiin. Työntekijälle se mahdollistaa puolestaan jouston ja erilaiset uravaihtoehdot. 

Kun työntekijä on kirjoilla henkilöstöpalveluyrityksessä, hän voi kiinnostuksensa ja osaamisensa perusteella työllistyä erilaisiin tehtäviin ja yrityksiin eri elämänvaiheissa. Vuokratyö on työntekijälle myös loistava mahdollisuus saada jalka työnantajan oven väliin. 

”Vaikka aluksi tarjottava työsopimus olisi määräaikainen, vuokratyö voi johtaa pitkäaikaiseen työllistymiseen tai myös vakituiseen työsopimukseen asiakasyrityksen kanssa. Meidän tehtävänämme LEADillä on vastata työnhakijoidemme moninaisiin tarpeisiin tarjoamalla monipuolisia työllistymismahdollisuuksia kaikkiin elämänvaiheisiin”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pia Björkroth

LEADin kautta työllistyneillä työnhakijoilla on hyviä kokemuksia vuokratyöstä. 

Sari Nurmio työllistyi taloushallinnon tehtäviin TPI Control Oy:lle. Työ oli aluksi määräaikainen vuokratyö, mutta jo viiden kuukauden kuluttua asiat muuttuivat ja Sarille tarjottiin vakituista controllerin tehtävää suoraan asiakasyrityksestä.

”Pidän siitä, että voin aloittaa työn määräaikaisena. Silloin työnantaja saa kuvan työntekijästä ja työntekijä työn sisällöstä. Jos jommastakummasta tuntuu, ettei homma toimi, on helpottavaa tietää, että työ päättyy tiettynä päivänä. Lisäksi henkilöstöpalveluyritykselle jää tiedot työntekijästä, jolloin yrityksen kautta voi myöhemminkin saada työpaikan”, Sari kertoo.

 Vuokratyön avulla on mahdollista kokeilla erilaisia tehtäviä ja tunnustella, mikä tuntuu itsestä sopivimmalta. Sari painottaa, ettei hänellä ollut tarvetta saada heti vakituista työsuhdetta, sillä vuokratyö sopi hänen elämäntilanteeseensa erinomaisesti. 

 Nghi Tranille vuokratyö toimi väylänä mielenkiintoisiin IT-alan tehtäviin. Töitä hakiessaan Nghi oli alanvaihtaja ja silloinen kolmivuorotyöläinen, jonka elämäntilanteeseen oli tultava muutos. LEADin kautta uusi työpaikka löytyi onneksi nopeasti ja hän työllistyi asiakasyritykseen service Desk -agentiksi IT-tuen puolelle. 

 ”Vuokratyö aukaisi ovia IT-maailmaan. Pääsin taloon sisälle, tutustumaan eri sidosryhmiin ja urallani eteenpäin. Kun haastetta ei ollut enää tarpeeksi, hain taustatukitiimiin ja pääsin ratkomaan vaikeita ongelmia syvemmällä tasolla. Koko ajan aukesi uusia ovia projektien muodossa ja työtehtävissä oli sopivasti haastetta.”

Elisan kuluttaja-asiakaspalvelun ryhmäpäälliköllä, Jukka Palovainiolla, on myös mielenkiintoinen uratarina, jossa vuokratyö on auttanut työelämässä eteenpäin. 

Jukka aloitti työskentelyn Elisan asiakaspalvelussa LEADin vuokratyöntekijänä, ja teki osa-aikatyötä opintojen ohessa. Jukka eteni talon sisällä nopeasti ja pääsi tutustumaan erilaisiin tehtäviin sekä asiakaspalvelussa että teknisen tuen puolella.

 ”Olin opiskelija, kun aloitin Elisalla. Pääsin taloon sisään ja tutustumaan yrityksen toimintaan. Opintojeni aikana pystyin tekemään tosi joustavasti töitä oman käytettävyyteni mukaan ja sain samalla jalkaa oven väliin.”

 Jukan työpanos palkittiin ja hänelle tarjottiin vakituista työpaikkaa suoraan Elisalta, jolloin hän eteni esimiestehtäviin. 

”Elisalla henkilöstövuokraus toimii hyvin usein rekrytointikanavana ja yleinen käytäntö on, että taloon tullaan sisään vuokratyön kautta”, Jukka kertoo.

 Määräaikaisuus ja epävarmuus saattavat edelleen olla asioita, jotka rinnastetaan vuokratyöhön. Moni ei ehkä tiedä, että vuokratyö johtaa usein myös pidempiaikaiseen tai vakituiseen työsuhteeseen. 

Sekä Nghi että Jukka olisivat ottaneet töitä hakiessaan myös suoraan vakituisen työsopimuksen asiakasyrityksestä, mutta määräaikaisuus ei suoraan haitannut heitä.

”Jossain kohtaa epätietoisuus jatkosta alkoi huolettamaan, kun määräaikaisia sopimuksia tehtiin useampi. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja siihen on selkeästi panostettu, että työntekijälle ilmoitetaan jatkosta hyvissä ajoin”, Jukka pohtii.  

 Sarin, Jukan ja Nghin urapolut ovat esimerkkejä siitä, kuinka vuokratyö toimii rekrytointikanavana, mahdollistaa työelämässä etenemisen ja voi johtaa vakituiseen työpaikkaan asiakasyrityksessä työntekijän niin toivoessa. Vuokratyö on tarjonnut heille myös joustoa muuttuviin elämäntilanteisiin ja mahdollistanut työnteon esimerkiksi opintojen ohessa. 

Nghi, Jukka ja Sari arvioivat, ettei heillä ollut ennakkokäsityksiä vuokratyöstä. Työllistymisvaiheessa he saivat hyvän vastaanoton asiakasyrityksen työntekijöiltä, eivätkä näin ollen kokeneet asemaansa eriarvoiseksi. Perehdytysvaiheessa ei myöskään eroteltu, kuka työntekijöistä on vuokratyöntekijä ja kuka suoraan yrityksen palveluksessa. Apua ja tukea sai niin työkavereilta kuin lähiesimieheltä.

” Kaikki on aina toiminut hyvin. Olin kerran aiemminkin vuokratyöntekijänä. Minulle soitettiin yrityksestä myöhemmin ja kysyttiin, olisinko vapaa toiseen avoimeen työpaikkaan”, Sari kertoo. 

 ”Ennakkokäsityksiä ei ollut, ei hyviä eikä huonoja. Ajattelin, että LEAD on työnantajana hyvä vaihtoehto enkä pelännyt vuokratyöasemaa”, Jukka vakuuttaa